Papirbøker vs. lydbøker

Lydbøker blir stadig mer populære, og det er lett å forstå hvorfor. Takket være teknologien kan vi lytte til lydbøker via apper på mobiltelefonene våre, og fullføre den ene boka etter den andre, samtidig som vi gjør andre ting. Å lytte til lydbøker gir oss frie hender, i motsetning til fysiske bøker, som stort sett krever at vi sitter ned og ikke bruker hendene til andre ting.

Dette betyr likevel ikke at vi skal sette pris på papirbøker. Ikke bare fordi en stor bokhylle full av spennende bøker fungerer som dekor i hjemmet, men også fordi de fysiske bøkene byr på andre fordeler. Når du leser en bok er det lettere å henge med, fordi du kan mye enklere gjenlese sider for å få med deg noe som ikke sank inn første gang. Det går selvfølgelig an å spole en lydbok tilbake også, men en bok i papirutgave holder lettere på oppmerksomheten.

Når du tar med deg en bok ut for å lese i en kafé eller på en parkbenk, trenger du heller ikke bekymre deg for at den går tom for strøm. Det kan også argumenteres for at du slapper mer av når du leser en bok, fordi du ikke holder på med andre ting samtidig. En fysisk bok krever din fulle oppmerksomhet, og lar ikke bevisstheten være flere steder på en gang. Lytter du til lydbok fordi du dermed kan gjøre andre ting samtidig med dine med frie hender, er det fort gjort at oppmerksomheten forsvinner fra lydboka og plutselig har du ikke fått med deg hele kapitler.

Dersom du sitter i et venterom hos tannlegen eller en klinikk hvor du skal ta hårtransplantasjon, egner en papirbok seg best, da det er greit å ha ørene på stilk her mens du venter på å bli ropt inn. Selv om det er fort gjort å bli oppslukt av en bok du holder på med å lese, tar den ikke oppmerksomheten bort fra omverdenen på samme måte som en lydbok gjør. En bok er en virkelighetsflukt like mye som andre fritidssysler, men skåner deg bare fra verden når du bruker hørselssansen til å komme deg gjennom den.

Avhengig av hva slags litteratur du leser, er det mye som ikke er tilgjengelig som lydbok. Eksempler på dette er gamle og sjeldne bøker av typen du finner i støvete bokhyller. Foretrekker du fysiske bøker over lydbøker har du med andre ord mer å velge mellom. Er du dessuten en bokorm som fullfører flere bøker i året, leser du nok fortere selv enn det en innleser gjør i en lydbok. Mange av de største litteraturelskerne kommer alltid til å foretrekke å lese selv, og benytter seg derfor av papirbøker over lydbøker.

mts_wordx