Kvaliteten på forfatter.

Hva er det som gjør en forfatter til en stor forfatter? Det avhenger litt av hva man legger i definisjonen, spesielt siden det finnes så mange ulike typer av forfattere som skriver veldig ulikt og i forskjellige sjangere. Ofte så er det eneste som kobler to forfattere det faktum at de skriver, fordi ellers så er det faktisk ingen likheter. Suksessen er jo også en viktig faktor, fordi utenom suksessen så er det vel egentlig ingen likhet mellom E.L. James og J.R.R. Tolkien, i både sjanger og kvalitet. Det tror jeg ingen kan argumentere for.

Men hvorvidt hvem av dem er den største forfatteren, i forhold til salg så kan man jo faktisk diskutere det, siden begge har solgt hundrevis av millioner av bøker. Det er visse som ikke engang vil anse James og hennes Fifty Shades of Grey som litteratur, og de kan ofte anklages for å være elitistiske. Men når det kommer til kvalitet så har de kanskje et poeng uavhengig av kritikere.

Men det betyr ikke at en som Tolkien ikke har fått kritikk, siden hans verker er satt i fantasi, og det er mange som ikke tar det seriøst, og dermed ikke tar Tolkien seriøst. Og slik kan man egentlig fortsette ganske lenge uten å komme til noen enighet. Men om det å være en forfatter innebærer å treffe folks følelser og interesser så må man jo kunne si at James har klart det, selv om kanskje noen vil avvise det som vulgært muligens. Men når en har solgt over hundre millioner bøker så må man ha gjort noe riktig.

Vi ønsker å promotere alle mulige former for litteratur, og egentlig så er det ingenting som fortjener å bli ekskludert, spesielt siden de representerer hva folk liker. Det er ikke alle som liker Tolkien, Shakespeare, Chaucer, Hemmingway eller Martin, for å nevne noen. Det er ikke alle som liker tung, klassisk litteratur, men heller vil lese litt lettere litteratur, eller poplitteratur som det også kalles. Ingen skal behøve å skamme seg over det. Slike romaner, samt romaner som Twilight-serien som er laget spesifikt for ungdom er bare positivt føler vi, siden de gjør en helt ny generasjon interessert i litteratur. Hvem vet, kanskje med tiden så blir de interesserte i andre typer av bøker også? Men om de ikke gjør det, så er heller ikke det så farlig. Jo flere som leser bøker, jo bedre er det. Og helst bøker som man kan holde i handen, ikke på pc eller på nettbrett. Det bør da være mulig å få folk vekk fra den skinnende skjermen bare bittelitt i det minste?

Uansett så finnes det så mye å velge mellom, både når det kommer til forfattere og bøker, at det finnes noe for enhver, slik det skal være.

mts_wordx