James Joyce

Her på slutten av dette kapittelet kommer vi kanskje til den mest mystiske og interessante av forfattere. I hvert fall så er han en av de vanskeligste forfatterne å lese på grunn av måten han skriver på. Bare forsøk å les den første siden av hans Ulysses og du kommer til å forstå hva vi mener umiddelbart. James Augustine Aloysius Joyce var en irsk forfatter og poet. Han tilhørte den modernistiske avant-gard bevegelsen og ansett som en av de viktigste forfatterne i det forrige århundret.

Det å gjøre en bok vanskelig å lese er ikke i seg selv noe spesielt, man kan gjøre bøker kompliserte uten at de er nødvendigvis av høy kvalitet, men når du leser hvordan Joyce skriver og hvordan han legger inn humor ganske subtilt, så kan du sette pris på det. Det aller beste man kan si om hvordan Joyce legger frem sine historier er at det er svært belønnende å komme til en forståelse av hva det er han forsøker å skrive. Det er en prosess, men når du lykkes så føles det faktisk ganske godt. Og det er det svært få forfattere som kan si.

Det er mange som ønsker å oppnå en slik oppnåelse av ferdigheter til skriving, men det er svært få som faktisk lykkes. Det å skrive en stream of consciousness kan høres ganske lett ut. Bare skriv flere tanker som karakteren har og presenter det som en litterær stil. Men det er veldig vanskelig å lykkes med det, og vanskelig å beholde leserens oppmerksomhet. Og det har jo Joyce lykkes med, i alle sine bøker. Men det er først og fremst Ulysses han er kjent for og som blir ansett som den beste romanen i det forrige århundret.

Det sagt så er kanskje ikke Joyce for alle på grunn av akkurat det, siden det er ofte vanskelig å følge handlingen og hva som blir sagt. Men vi på Imprint føler det er verdt å forsøke, spesielt om du er interessert i litteratur generelt, det er verdt å ikke gi opp fordi det du får tilbake er verdifullt. En forfatter som Joyce er en ganske sjelden vare på grunn av måten han skriver på, og kanskje på grunn av akkurat det så har han blitt såpass vellykket som han er.

mts_wordx