Litteratur i dag.

De mest populære bokseriene i dag er som oftest tilhørende fantasysjangeren. Bøker som Harry Potter, En sang om is og ild, Twilight og andre har dominert landskapet i ganske lang tid nå. Det betyr ikke at de andre sjangrene ikke er populære, men bare at disse tiltaler til et veldig stort publikum, ungdommen. Og det er i seg selv ikke en dårlig sak å oppnå. Ungdomsbøker har alltid vært populære, spesielt i de siste femti årene så har man hatt flere og flere slike typer av bøker, og man ser jo hvor stor suksess man har hatt med dem.

I tillegg til den litterære suksessen som de har hatt så har de også blitt tilpasset til film og tv, for å videreutvikle suksessen. Vi vet at det er mange som ikke liker denne kommersialiseringen av bøker, og som ønsker at bøker skal ha en slags opphøyd status som ikke behøver å forandres på. Men den tiden er nok dessverre for mange for lengst borte. Men det man oppnår med å tilpasse dette til tv og film er at en helt ny generasjon blir interessert i bøkene. Det har man jo blant annet sett på Ringenes Herre. Da disse filmene kom ut i begynnelsen av årtusenet så eksploderte interessen for alt som hadde med Tolkien og Ringenes Herre å gjøre. Man fanget et publikum som sannsynligvis aldri ville hørt om disse bøkene uten filmene.

Og man kan vel egentlig ikke si at det er negativt, om man ikke er svært elitistisk av seg. Det er jo tross alt en av måtene eller metodene man har til å få folk interessert i litteratur igjen. Det er en ganske kronglete vei, men den fungerer jo beviselig. Så dette er sannsynligvis noe man kommer til å fortsette med, helt til man ser en årsak til å slutte, som vi ikke regner med kommer til å skje.

mts_wordx