Litteratur for alle

Hva er egentlig litteratur? Selve betegnelsen litteratur er hentet fra latin og betyr, fritt oversatt, «fremstilling av bokstaver». Så kan man jo spørre seg selv, kan all «fremstilling av bokstaver» regnes for å være litteratur? I følge den latinske betydningen av ordet vil svaret bli udiskutabelt ja. Men begrepet litteratur har likevel kommet til å få en helt annen mening i vår tid enn det det hadde den gangen det oppsto.

Mennesket har alltid hatt et behov for å formidle seg. Det å kunne kommunisere, også ved hjelp av bilder og tegn, har bundet oss sammen og gitt oss en økt forståelse for hverandre og samfunnet vi lever i. De tidligere tiders historiefortellere hadde, som i dag, en høy stjerne i samfunnet. Det å være en skrivende sjel blir av de fleste sett på som en lukrativ geskjeft og I noen tilfeller er dette riktig, hvis du blir antatt vel og merke. Det er veldig vanskelig for en håpefull skribent å komme gjennom forlagenes nåløye, og hvis du skulle klare det, så er du likevel ikke sikret millioninntekter på det du skriver.

Når det blir referert til litteratur så tenker de fleste på de store klassiske verkene skrevet av anerkjente, etablerte forfattere. Shakespeares «Hamlet», «Cather in the Rye» av J.D. Salinger. Hemingways «The old man and the sea», listen er lang.

Men litteratur representerer i dag så veldig mye mer enn disse forgangne storhetene. Betegnelsen litteratur blir også brukt på serieromaner som Margit Sandemos «Sagaen og Isfolket», populær-litteratur som Stephenie Meyers «Twilight» eller E.L. James «Fifty shades of Grey». Og hvis du spør en 13 åring, og i mange tilfeller også en 30 åring, så vil flere av disse argumentere heftig for at J.K. Rowlings «Harry Potter» serie også bør bli nevnt i samme åndedrag som de store mesterne. Om man kan dra det så langt at man gir det betegnelsen «stor litteratur», blir opptil hver enkelt å avgjøre.

Listen over «må lese bøker» blir for den bibliofile (bok-elskeren) ofte en dyr affære å realisere. Bøker kan være kostbare, og biblioteket med sine lange ventelister er ikke alltid et godt alternativ. Da kan det jo i enkelte tilfeller være greit å vite at man kan spe litt på økonomien. En måte å få til dette på er å et lite forbrukslån. Skulle det være et alternativ så står centum klar til å hjelpe deg.

Uansett hvilke bøker du foretrekker. Om det er kiosklitteratur, eller forfattere av verk som har vunnet pulizerprisen, så er lesegleden og med det, selve lesingen det som definitivt er det viktigste. Det å lese utvikler et menneskes evne til å visualisere, noe som igjen styrker evnen til å løse problemer. Det å kunne lese vil i så måte være en av de viktigste lærdommene et menneske kan ta med seg i livet.

mts_wordx