Hva vi kan lære av bøker

I denne artikkelen skal vi snakke om hva vi kan lære fra bøker, og hvordan vi kan gjøre denne prosessen så effektiv som mulig. Skjønnslitteratur ligger i fokus til denne artikkelen.

Fordelen av eget bibliotek

Det første vi skal begynne å fokusere på er hvilke fordeler vi kan ha av å ha et eget bibliotek hjemme hos deg selv. Hovedfordelen fra dette er at du alltid, når som helst kan komme tilbake til de bøkene du trenger. Vi skal gå gjennom hvorfor det er viktig å gå tilbake til det du har lest tidligere snart.

Dersom biblioteket du planlegger er stort nok så kan det hende du trenger å investere litt penger i det. Derfor anbefales det å skaffe seg et forbrukslån til gode vilkår for å ikke ødelegge den kortsiktige likviditeten i økonomien din.

Det kan også argumenteres at man kan bare skaffe seg et digitalt bibliotek, men det er noe ekstra spesielt med fysiske kopier. Man kan «ta» og «føle» på kunnskapen, hvis dette gir mening. Det er rett og slett en annen atmosfære rundt det.

Selvlæring

Folk som har skrevet gode bidrag til skjønnlitteraturen har ofte levd rike liv, fylt med innsikt inn i temaet som blir diskutert i det enkelte stykket. Hva er egentlig bøker? I bunn og grunn så er det et innblikk inn i forfatterens hode, redigert av han eller henne for å gi en lærerik opplevelse eller en spennende historie som du kan slappe av med.

Noe av det beste med å lese disse bøkene er derfor å se ting fra et helt annet perspektiv. Vi mennesker er produkter av vår egen oppvekst og genetikk, men gjennom å lese andres verk så kan vi mikse kunnskap på en helt annen måte. En bok som treffer deg, kan faktisk forandre hvem du er som person.

Dette skjer derimot ikke helt av seg selv, man må virkelig gå inn for aktiv lesing. Det vil si at man ikke bare sitter der og la øyet gli forbi setningene og bare se historien rent overfladisk. Man må leve seg inn i metaforene, i bildene som forfatteren skaper for deg. Man må også prøve å se denne historien fra forfatterens eget perspektiv. Hvorfor tenker de som de gjør? Kan det hende at det er noe i dette? Finnes det noe vi kan bruke i våre egne liv?

Øv deg gjerne på å dra forbindelser til noe som kanskje ikke burde ha hatt en forbindelse til å begynne med, prøve å anskaffe deg så mange forskjellige perspektiver på livet som mulig, og se hva de har til felles. På denne måten så kan du også komme nærmere til hva som driver mennesker.

Dette er bare et eksempel, du kan også analysere emnet i dybden og lære på en mer direkte måte. Uansett hvordan du velger å lære, så kommer du til å bli vant med å la tannhjulene i hodet gå rundt på nye måter, og det er spennende!

mts_wordx