Hva er litteratur?

Før vi går videre her så er det greit å få en bedre, dypere og bredere forståelse av bøker og litteratur generelt. For den ene er definisjonen på en hel kategori, mens den andre er en underkategori innen litteratur. Det er jo greit å ha den oversikten så man vet hva man snakker om, og for å få litt bedre kunnskap. Litteratur, i den bredeste omfattingen eller betydningen, er hva som helst som er skrevet ned.

Da betyr det at man får svært mye som kan defineres som litteratur, og det er ofte det som er skrevet for hånd som går under denne kategorien. Nå i disse tider så er det naturligvis ganske få forfattere som bruker penn og papir for å skrive. De aller fleste bruker en pc, så definisjonen må jo forandres litt på, men selve hovedkonseptet består. Under der igjen så kan man klassifisere litteratur i ulike sjangere og klasser, som for eksempel skjønnlitteratur og sakprosa, eller poesi og prosa. Deretter så har man enda flere underkategorier, men som oftest så er det disse man skiller på, spesielt skjønnlitteratur og sakprosa.

For vår del her på Imprint så ser vi på bøker som litteratur, så uansett sjanger eller klassifikasjon, så er det litteratur for oss. Hovedgrunnen til at vi ser på det slik er fordi om man skulle begynne å kategorisere såpass mye så kan mye bli borte, spesielt siden litteratur er noe de aller fleste har en kobling opp i mot. Så om man skulle i akademiske miljø videreutvikle det, så kan det hende at man vil «miste» ganske mange entusiaster på den måten. Og det er absolutt ikke ønskelig. I tillegg så mistenker vi at det er slik folk flest ser på litteratur, og det er egentlig ikke noen spesiell god grunn til å forandre på akkurat det.

Det er jo tross alt viktig å tilpasse det til folk flest og ikke bare til de spesielt interesserte. Til og med ordet litteratur betyr håndskriving, så hvorfor man skal forandre på noe som egentlig har fungert svært godt i alle disse årene er noe vi ikke helt er enige i. Men les på de neste sidene så kan du få en dypere forståelse av hva litteratur er, og litt mer om de ulike sjangrene som finnes i litteraturen.

mts_wordx