Komfort i lesing av litteratur

Lesing av all slags litteratur er blitt en stor hobby og interesse for mange. Aktiv lesing øker ferdigheter som leseforståelse, lesehastighet og økt ordforråd. Men, ifølge Per Thomas Andersen som er professor i nordisk litteratur, bidrar lesing også til den tungtveiende egenskapen empati.

Hvordan få lesegnisten

For mange er det ikke så lett og dra opp en god bok når og hvor som helst, og begynne å lese. Og studier fra språkrådet viser faktisk at antallet unge som leser har sunket, enda tilgangen på lesestoff og muligheter har hatt stor utvikling. Hva skyldes egentlig dette?

Vi tror et nøkkelord kan være komfort. Er du komfortabel og avslappet, kan gnisten etter å lese oppstå oftere. Og med komfort mener vi at du er komfortabel og fokusert, for eksempel i egen seng. Vi tror det skaper mer leseglede om du selv legger opp til at du skal kose deg. Bruk myke sengekapper, legg putene dine slik du ønsker og hent deg noe å drikke – da blir det mer fristende å bla opp en god bok. Dette i motsetning til når du sitter på harde stoler på skolen, hvor du blir tvunget til å lese om diktanalyse. Lag gode vaner hvor du leser litt litteratur på en komfortabel seng hver dag, og du vil fort oppdage mer leselyst og de positive følgene av lesing. Pass også på at du eliminerer alle distraksjoner når du bestemmer deg for å lese, enten det er fagstoff til lekser eller om det er underholdning. Ny hjerneforskning viser at såkalt «multitasking» reduserer utnyttelsen du får av generell lesing og gjør det vanskeligere å huske det du har lest. En smart løsning kan være å slå av mobilen eller TV-en mens du leser. Neste gang du leser, husk å sørge for at du er komfortabel, og fokuser på lesingen.

mts_wordx