Kan klær lokke ungdom til å lese mer?

Mange barn liker å lese, men det er ofte verre å få ungdommene til å lese bøker. Noen forfattere har prøvd å friste de unge til å lese mer gjennom å lansere tegneserieromaner på norsk. Andre prøver fortsatt å lokke de yngre leserne med gamle klassikere, selv om det sjelden slår an blant de unge.

Spiller det noen rolle hva man leser?

Mengdetrening er det aller beste for å oppnå gode leseferdigheter, og det er ikke boksjangeren som er det viktigste. Gode leseferdigheter er derimot veldig viktig, for det kan påvirke både utdanningsmuligheter og muligheten til å få den jobben man ønsker seg. Men hva skal man gjøre når de unge ikke har lyst til å lese? Kan de lokkes eller overtales til å lese flere bøker? Det hjelper i hvert fall ikke med tvang, for tvungen lesing har aldri skapt leseglede hos noen. Ungdommer setter ofte pris på fantasy, men ikke bli for opptatt av sjanger eller tykkelsen på boka. Lesegleden og mestringsfølelsen er det viktigste. En bok som ikke blir lest er ingen god bok for akkurat ditt barn, .

Høytlesing og belønning

Norske foreldre og lærere er flinke til å lese høyt for yngre barn, men når barna kommer på ungdomsskolen, blir det ofte slutt på høytlesingen. Her er det faktisk mye å vinne på å lese høyt også for ungdommer. Det er ikke det samme å erstatte høytlesing med lydbøker. Høytlesing på skolen kan gi økt litteraturglede, og alle kan bli inkludert, uansett hvor flinke de er til å lese. Også foreldre kan ta seg tid til å lese høyt for ungdommene sine, og skape mer bokglede. Du kan også lokke til leselyst ved å utlove en belønning. For eksempel kan barna få nye klær fra https://kidsbrandstore.no/ dersom de leser et visst antall bøker. Dere kan bli enige om hvor mange bøker som skal leses, og barna kan få se utvalget på https://kidsbrandstore.no/, og være med på å bestemme hva belønningen skal være. Det er også viktig at ungdommene selv får velge hvilke bøker de vil lese.

Bli med ungdommene på biblioteket

Det er ikke alltid like lett å finne de perfekte bøkene for ungdommer. De fleste har heller ikke råd til å kjøpe hundrevis av bøker, men heldigvis finnes det et enormt bokutvalg på biblioteket. Bli med ungdommene dit. Lær dem å sette pris på bøker, og hjelp dem å finne bøker som virker interessante. På biblioteket kan dere bla i bøkene, og dere kan ta med en hel haug bøker hjem. Det er ingen fare dersom en bok ikke blir lest, for da har dere i hvert fall ikke kastet bort penger på den. Når ungdommene finner en sjanger eller en serie de liker, setter det ofte i gang lesegleden, som igjen fører til at de gjerne vil lese mer.

Løst om bøker.

mts_wordx